Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

– Indlægget indeholder affiliatelinks

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på? Dette spørgsmål er der, lige i øjeblikket, mange forældre som stiller sig selv. Og jeg fik altså lige lyst til, at svare på det her på bloggen. Det er dog ikke et spørgsmål, som det er noget entydigt svar på. Man skal selvfølgelig altid vurdere situationen og barnet. Men her er et par guidelines til hjælp.

Som udgangspunkt skal flyverdragten ikke i brug før vi er under de 5 grader. Der kan selvfølgelig være undtagelser; går dit barn i fx skovbørnehave, og er ude i mange timer om dagen, så kan det være den skal i brug lidt tidligere. Er der en periode, hvor vinden er kraftig, kold og bider – jamen så kan det også være den skal i brug lidt før. Børn som endnu, ikke går, men er i en dagpleje, vuggestue eller lignede, hvor de er meget ude skal måske også have den på lidt tidligere. Det kan være svært at holde varmen selv, hvis man er meget stillesiddende i det kølige vejr. Mærk evt. efter barnets temperatur i nakken.

Ovenstående gælder også for vinterstøvler. Det er vigtigt at have en god overgangstøvle eller sko, som kan holde barnets fødder varme og tørre, inden vinterstøvlerne skal i brug. Kommer vinterstøvlerne for tidligt i brug vil man ofte opleve, at barnets fødder bliver fugtige eller våde, da de sveder, og derved får støvlerne faktisk den modsatte effekt. Vi har faktisk selv prøvet dette med Vigga fordi jeg begik den fejl, at kigge på hvad andre gjorde og ikke brugte min sunde fornuft. Men det er en del af, at blive forældre at man lærer de små ting hen af vejen.

Et rigtig godt tip kan også være, at mærke efter på sin egen krop. Fryser du? Bliver du kold på fødder, hænder og ører? Så bliver dit barn det nok også. Men husk nu, at børn ofte er i bevægelse når de er ude og lege.

NB er det de færreste flyverdragter og vinterstøvler, som kan tåle og komme i tørreskab, da dette ødelægger membranen. Spørg forhandleren hvis du er i tvivl. Vi gjorde selv det, at vi blot gav info i børnehaven om, at intet hun havde måtte komme i tørreskab og så havde vi en ekstra flyverdragt hængene. Vi havde bare købt en brugt. Det fungerede rigtig godt og jeg kan ikke engang huske, at hun nogensinde fik brug for den ekstra.

Hvordan vælger jeg den rigtige flyverdragt?

Helt grundlæggende, så er pasformen én af de vigtigste faktorer når det kommer til flyverdragt. Flyverdragter har meget forskellige pasform. Nogle er korte i ærmerne, nogle er brede, nogle er smalle. Kort sagt så skal du tage dit barn med ud og prøve dem i butikken. Med barnets alder begynder man som regel og få en idé om, hvilke mærker som passer godt til barnet. Så kan man efterhånden bestille hjem fra nettet eller købe uden barnet. Man kan også bestille forskellige modeller hjem og sende dem tilbage, som man ikke ønsker. Mange webshops har efterhånden gratis retur og så er dette en fin mulighed.

Derudover er varme, vandtæthed og åndbarhed, elmentært for valg af flyverdragt. Som oftest kan man tjekke alle disse parametre på mærkerne i overtøjet. Bliver det for teknisk så spørg om hjælp i butikken eller hos den webshop du gerne vil bestille tøjet hos.

En anden faktor ved flyverdragt køb kan være pris. Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen. Det kan også være en både økonomisk og bæredygtig idé, at købe en brugt flyverdragt. Det eneste du skal sørge for er, at der ingen huller er i flyverdragten. Og selvfølgelig skal den passe dit barn godt.

Det er vigtigt at flyverdragten passer barnet godt. Den må ikke være for lille, da dette hæmmer barnets bevægelsesfrihed. Og den må ikke være for stor, af samme grund. Men også fordi at risikoen for, at barnet bliver våd, og dermed kold, øges. Når barnet er iført flyverdragten skal man helst kunne tage en håndfuld løs stof ved skridtet. Derved skulle bevægelsesfriheden være sikret.
Man skal ikke lave opsmøg på ærmer eller ben, da der så trænger vand ind i flyverdragtens inderfoer. I så fald er flyverdragten for stor.
Det kan være fristende, at købe den lidt for stor, således at den kan bruges hele sæsoner eller måske endda to. Dette vil jeg dog ikke anbefale og anbefaler hellere, at man køber to brugte i stedet.

Er man helt på bar bund, så bliver der hvert år lavet gode og brugbare tests af mange forskellige flyverdragter. En af årets vindere er Reima. Modellen hedder Stavanger og kan findes lige her.

Hvad gør vi selv?

Vigga er nået en alder, hvor hun ikke længere bruger flyverdragt. Hun bruger todelt nu og det fungerer rigtig godt. Vejret har indtil videre været så mildt, at hun stort set ikke har brugt hverken overtræksbukser eller vinterstøvler endnu. Vinterstøvlen er dog så småt begyndt, at bliver taget frem. Nu hvor hun går i 1. klasse, så er de ikke så meget ude eller på tur længere. Det er mest i frikvartererne og der føler hun endnu ikke behov for, at bruge overtræksbukser. Jeg synes også det er vigtigt, til en hvis grad, at man, i en tidlig alder, lytter til barnets ønsker omkring kropstemperatur. Det er vigtigt at de lære, at mærke sig selv og de får hurtigt en mening om, hvor meget tøj de kan holde ud at have på. Vigga er et varmt barn og har altid været det. Hun har aldrig kunne holde ud, at have uld på uld og så flyverdragt på. Det havde jeg heller ikke selv brudt mig om. Så husk at lyt til børnene – de har faktisk styr på det 🙂

 

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *