Noget om at få sine børn til at spise frugt og grønt + konkurrence

Vi har været så heldige at få et barn som gladeligt spiser både frugt og grønt. Det kan faktisk, til tider, være svært at få hende til at spise andet. Om hun naturligt har smag for det aner jeg ikke. Men jeg har i hvert fald gjort en stor indsats i forhold til hendes mad, da hun var helt lille. Om det har hjulpet ved jeg ikke, men det bilder jeg mig ind. Jeg skal jo også have lidt credit 😉 I hvert fald gjorde jeg mig meget umage med at hun skulle smage flest muligt grøntsager og lavede selv alt fra bunden.

Fødevarestyrelsen anbefaler at børn mellem 0-3 år bliver introduceret for mest muligt frugt og grønt, men har dog ikke sat hverken gram eller antal på indtaget. De anbefaler dog at børn mellem 4-10 får 3-5 stykker frugt og grønt om dagen. Det er jo egentlig en del.

Selvom vi ikke har de store problemer med at få Vigga til at spise hverken frugt eller grøntsager, så forsøger jeg altid at lave middagsretter som, oveni alt det andet, også indeholder godt med grønt. Ikke blot for Viggas skyld men også for os voksne. Favoritterne herhjemme er bl.a. diverse gryderetter, tærter, supper og Pitabrød. Vigga spiser ekstra meget, hvis vi sætter en masse små skåle op med forskellige grøntsager, hvor hun selv kan tage.

En anden måde at få lidt ekstra i ungerne på er Innocent Kids smoothies. Kender i dem? Vi har længe været begejstret for disse, da de indeholder intet andet end frugt. Der er ingen  tilsat sukker, ingen konserveringsmidler, farvestoffer eller lignede. Det bare frugt! Derudover svarer en smoothie til 1 stykke frugt.

få sine børn til at spise frugt og grønt

I har mulighed for at vinde én måneds forbrug af Innocent kids smoothies her på bloggen.

For at deltage i konkurrencen skal i blot:
1. Skrive en kommentar i kommentarfeltet
2. Videregive jeres bedste tip til hvordan man kan få sine børn til at spise frugt og grønt

Held og lykke til jer alle

Jeg finder en vinder af konkurrencen d. 20/8-14

Share:

60 Comments

 1. Mette
  august 11, 2014 / 5:38 pm

  Min dreng er halvandet og elsker alt frugt og grønt, pånær grapefrugt.

  Jeg er og bliver en rigtig kød elsker, spiser helst kød med kød. Det gav lidt problemer da jeg som lille ikke ville spist grønt. Men så sagde min mor at broccoli var små træer og blomkål var små træer med sne på. Mere skulle der ikke til før jeg glædeligt proppede mig med grønt.

 2. Anette Dahl Povlsenbr
  august 11, 2014 / 8:03 pm

  Vi drikker mange smoothies og så skærer jeg frugt og grønt ud i små stykker og fadet ser indbydende ud og bliver hurtigt ryddet 🙂

 3. august 11, 2014 / 8:26 pm

  Vi elsker smoothies herhjemme – både købte og hjemmelavede. Vi bruger ikke tricks for at få frugt og grønt i ungerne. De spiser det med velbehag og det er det der ryger først. Så ingen seje tips herfra.:-)

 4. Katrine
  august 12, 2014 / 3:53 am

  det er virkelig ikke svært med mine unger 🙂 De elsker æbler og grøntsager.
  Vi har gjort det til et fast ritual at når vi skal i et supermarked, så køber jeg en pose øko-æbler og åbner den – og så hygger de sig hele indkøbsturen med et æble. Jeg kan huske en dag, hvor jeg tænkte – nu skal vi hygge og købte en pose haribo i bilka, så vi kunne hygge med slik – men nej! Det skulle være æblet!
  Men ellers koger jeg gulerødderne, fordi ungerne endnu ikke er så store, og dem spiser de glædeligt om aftenen.
  Hvis Filippa var virkelig svært ved at spise sine kartofler, så putter jeg lidt af fars hjemmelavede ketchup på – bare et tyndt lag – og så ryger de ned
  PT har vi pottetræning, hvor der er ipad-sening og pottesidning efter aftensmad – så den bliver spist meget hurtigt i disse dage 🙂

 5. Marlene Høj
  august 12, 2014 / 4:17 am

  Jeg plejer at skære frugterne ud i mundrette bidder og anrette det på et fad – Frugten plejer at blive spist hurtigt. Lige pt. har jeg dog problemer med drengen på 3 år, der er SÅ kræsen. Vindruer er den eneste frugt, han gider at spise… Suk!

 6. Louise
  august 12, 2014 / 5:49 am

  Axel er vild med alt der knaser. Og det bedste her i sommer, har været gulerødder, tomater, agurker, ærter og bær fra haven. Er sikker på hans.vitamintal er helt i top for tiden!

 7. Mette Kristensen
  august 12, 2014 / 6:02 am

  Herhjemme spiser vores datter gladeligt alle frugter, men det er en helt anden sag med grøntsager.

  Det vi gør er at hun f¨år lov til at smage og spise lige så meget hun vil af de grøntsager vi skal have mens vi laver maden. Om hun bliver mæt mens vi laver mad er ikke så vigtig for os, det vigtigste er at hun lærer at spise de forskellige grøntsager (og mange andre ting, hun er en kræsen pige).

  Forleden smagte hun snack peber igen, hun plejer absolut ikke at ville spise det. Nu sidder hun gladeligt og gnaver en peberstang 🙂

 8. august 12, 2014 / 6:14 am

  Lækker give-away.
  Hos os virker det bedst med frugt/grønt i mundrette stykker, som de selv har været med til at ordne (og gerne selv har høstet)

 9. Belinda
  august 12, 2014 / 6:55 am

  MMmmhh.. er selv ret vild med smoothies.. frugt i det hele taget.. det skulle bare være nemmere at spise.. Manden herhjemme spiser det kun hvis jeg ordner det for ham.. udover bananer, det er dejligt nemt at spise jo.. 😉
  Men i forhold til min søn, så er han kun lige ved at være så gammel at han skal til at smage frugtmos og grød.. Så der skal bare trænes og smages, så han bliver glad for de sunde ting.. 🙂

 10. tina
  august 12, 2014 / 8:19 am

  herhjemme har vi altid frugt og grønt liggende i øjenhøjde, så når man bliver lidt sulten tages der bare for sig.

 11. Jane Rønsted Tvede
  august 12, 2014 / 8:43 am

  har haft stor held af at præge vores børn til at spise mere frugt og grønt. køber det de gerne vil have og den måde får man mere i dem og servere salat til aftens mad sammen med det andet tilbehør. der er så mange måder at gøre det spændende på som lokker børene til at spise det. <3

 12. Trine Borup
  august 12, 2014 / 10:03 am

  Min søn på knap 3 vil gerne leve af frugt, så ingen tips herfra til det. Det kniber mere med grøntsagerne. Han vil gerne spise gulerødder og agurk i stænger, så det får han. Så mit bedste tip må være at give ungerne ubegrænset adgang til de grøntsager de vil spise…også selvom de så ikke kan spise aftensmad 😉

 13. Line
  august 12, 2014 / 11:07 am

  Uhmmm, er kæmpe fan af innocent smoothies 🙂
  Mit lille (sommer)tip har været frugt på pind, ind i fryseren og så er der en lækker frugtis en time efter – især vandmelon har hittet:)

 14. august 12, 2014 / 11:15 am

  Jaaaa dem kender vi godt, og drengene elsker dem 🙂
  Så det ville da være skønt at vinde en måneds forbrug.

  Mit bedste tip:
  Jeg har altid serveret frugt og grønt til alle måltider for dem (og os).
  Til morgenmad fx. små frugtstykker eller friske bær på havregrøden eller yoghurt. Til frokost får de altid frugt og grøntsagsstænger, når de får rugbrød. Det samme gælder aftensmaden, der er også frugt og grønt til. Uanset om det er boller i karry, pastaretter, æggekage osv.
  Lige fra de var helt små, er det blevet lagt på deres tallerken, og de spiser det med glæde 🙂

 15. Christine Groth Petersen
  august 12, 2014 / 4:36 pm

  Vores to børn har ofte frugtspyd med i institution.
  Det har jeg erfaring med er bedst. Ellers frugt der er skåret ud og så en gaffel

 16. august 12, 2014 / 5:25 pm

  Det bedste tip er netop udstyret frugt/grønt, der ikke er blandet sammen.

 17. Maria
  august 12, 2014 / 8:10 pm

  Vores datter vil gerne spise frugt og grøntsager, men en idé er at lave små æggemuffins med fx broccoli, tomat og andre grøntsager i. Dem er de fleste børn efter min erfaring i hvert fald vilde med 🙂

 18. Pia Rotbøl
  august 12, 2014 / 8:37 pm

  Ved, at det er lidt snyd, men herhjemme blender vi grønsagerne, så bliver de spist med største velbehag 🙂

 19. Alberte Lynggaard
  august 12, 2014 / 8:54 pm

  Vi har en juicer som vi er meget glade for 🙂 Her bliver der ofte camoufleret spinat og andre grøntsager + det smager fantastisk!

 20. Jane leander Jensen
  august 13, 2014 / 6:17 am

  Vi har altid masser af frugt og grønt stående så vores børn bare kan spise af det ☺ de har altid frugt og grønt med i deres madpakker ☺ så får vi altid grønt som tilbehør til aftensmaden .

 21. Joan Trinderup
  august 13, 2014 / 9:29 am

  Vi er stadig på grød-stadiet, så det er nemt at komme forskellig slags frugt i. Vi køber tit de frosne smoothies blandinger, da det er nemt og blandet 🙂

 22. august 13, 2014 / 11:38 am

  Lækker giveaway. Carla spiser meget frugt og foretrækker det i forhold til så meget andet. Emil på 7 år er lidt mere end udfordring, men det hjælper hvis jeg laver frugtsalat og blander det med lidt cheasy fraiche rørt med vanilie:-) I det hele taget kan han bare bedre lide frugt der er skåret ud.
  K.h.
  Christina

 23. Julie Jensen
  august 13, 2014 / 12:18 pm

  Jeg har tre piger der elsker frugt. Men de spiser altid lidt mere hvis det bliver skåret ud og anrettet på et fad 😉

 24. maibritt j
  august 13, 2014 / 12:50 pm

  jeg synes det hjælper at gøre det lækkert at se på og fx lave et frugtfad 🙂

 25. Camilla A
  august 13, 2014 / 2:19 pm

  Det hjælpe altid at skærer frugt og grøntsager i stave og servere dem med en lækker dip til. 🙂

 26. Mie
  august 13, 2014 / 6:43 pm

  Herhjemme ryger frugt og grønt lettere ned, hvis vi laver smoothies og milkshakes af det 🙂

 27. Tilde
  august 13, 2014 / 8:26 pm

  Altså vores juicer er et hit til at lokke frugt og grønsager i små folk, og ellers er jeg fan af at blende grøntsager i saucer og gryderetter. Så er de med, sådan helt hemmeligt 😉 og så hjælper det jo også altid at skære tingene ud, så forsvinder et æble altså bare nemmere end hvis det skal spises helt 🙂

 28. Nina J
  august 13, 2014 / 8:56 pm

  Min datter spiser faktisk en del frugt, men der ryger altid lidt extra ned hvis jeg laver sjove figurer f. eks. delfin bananer, pæne pindsvin eller bare sætter frugt på et spyd!

 29. Josefine Reeh
  august 13, 2014 / 9:55 pm

  Ved hvert måltid herhjemme er bordet fyldt med skåle med grøntsager, og derved så spiser ungerne herhjemme mere grønt end hvis det var blandet sammen i en salatskål.
  Om eftermiddagen når man kommer hjem fra skole, børnehave og vuggestue er der som regel frugtfad. Frugt skåret ud i mundrette størrelser. Derved bliver der spist meget frugt herhjemme 🙂

 30. Lis Nielsen
  august 14, 2014 / 1:07 am

  Vi har en aftale om, at der ikke må være usundt på bordet uden der også er noget sundt

 31. august 14, 2014 / 5:40 am

  Gryntegrisen ville elske at vinde en masse “munæ” som hun siger.

  Men jeg har ikke noget tip til hvordan man får grøntsager i et barn. Jeg har stadig ikke fundet af det. Hun vil kun have banan. Hehe

 32. Mai O.
  august 14, 2014 / 7:51 am

  Måske er det ikke voldsomt pædagogisk.. Men når Charlie på næsten 3 år sidder og kigger surt på sine broccoli eller blomkål, så glider de pludselig meget nemt ned, hvis vi kommer til at snakke om, at man godt kan komme til at prutte, hvis man spiser sådan nogen. Han er meget interesseret i prutter for tiden 😉 Tja. Eller også laver vi må-jeg-så-smage-din-mad-tricket, det er nemlig heller ikke noget, han gerne gør. I det med at dele. Og så må han jo ligesom selv spise det 😉

 33. Christine
  august 14, 2014 / 7:52 am

  Vi har taget Lola Jensens tip om en fortrydeskål til os. Vi serverer en masse forskellig slags frugt og grønt, og reglen er, at man skal tage lidt eller meget af alt på sin tallerken og smage det. Hvis man slet ikke bryder sig om det, må man fortryde og komme det i skålen. Mor og far må i øvrigt også gerne bruge skålen (min mand brød sig ikke om rå fennikel fx), og det fungerer så fint!

  Christine

 34. Stina
  august 14, 2014 / 8:07 am

  Nemmeste trick er helt sikkert at “snyde” ved at putte ekstra grønsager i gryderetterne, her tænker jeg mest på lasagne, kødsauce etc. Eventuelt ved at blende det 🙂

 35. Line Jeppesen
  august 14, 2014 / 8:36 am

  Mine børne elsker frugt og grønt.

  Men gode tips kan være smohties , udskåret frugt og grønt og 1000 – bøf .. ( kødsovs med squash / gulerødder/ kål osv)

  Men det vigtigste er at det er tilgængelig.

 36. Pia B.
  august 14, 2014 / 8:52 am

  Herhjemme skal der kun en enkelt ting til for at frugten bliver spist med det samme.
  Det skal bare skæres ud og være tilgængelig på en tallerken og en, to, tre så er det væk! 🙂

 37. august 14, 2014 / 10:18 am

  Vi elsker smothies hjemme hos os og jeg er fan af Innecent i stedet for juicer lavet på koncentrat.
  Frugt og grønt skåret ud i mundrette bider, serveret med lidt dip er altid en succes.

  Line

 38. amalie Wowern
  august 14, 2014 / 6:19 pm

  Laver en lille snack tallerken.
  Så spiser de hurtigt flere grøntsager uden de helt ligger mærke til det

 39. Maria Ørum
  august 14, 2014 / 7:09 pm

  Vi har 4 drenge og det er ikke dem alle som er lige lette at lokke frugt og grøntsager i..
  Men lidt grønt i små hapsere imens aftensmaden bliver tilberedt, har vist sig at være en rigtig god idé, de får noget grønt og er knap så sultne når maden kommer på bordet 🙂

 40. Monica Figgé Jensen
  august 15, 2014 / 7:31 am

  Jeg laver små hapsere til min lille dreng på 1 år. Min papsøn på 6 år har nogle gange et flip med, at så kan han ikke li’ den og den grøntsag, men han får dem alligevel, fordi jeg river eller blender dem og kommer det i kødet, sovsen eller kartoffelmosen 🙂

 41. Katrine K
  august 15, 2014 / 12:45 pm

  Det er svært at give tip til at få børn til at spise mere frugt og grønt, når man har en datter der elsker frugt – og jubler hvis man siger der kommer broccoli til maden (hun sår og forlanger at vi køber det, når vi er i supermarkedet) 🙂

  da hun var helt lille gjorde jeg en del ud af at blande forskellige grøntsager i hendes kartoffelmos og senere give de forskellige hver for sig…

  broccoli er et eksempel, hvor vi havde en periode hun ikke ville have det – og vi fandt ud af at hun syntes smagen var for kraftig – så kogte vi bare stokken og det var kun det hun fik i den periode (når vi spiste “blomsterne”) efter et stykke tid ville hun også gerne smage “blomsteren” og siden har det været det hun helst vil have 🙂

  derudover elsker hun sammenkogte retter, gullasch og lasagne – alle ting hvor man let kan putte ekstra grøntsager i…

 42. Gitte Irene
  august 15, 2014 / 5:42 pm

  Frys frugtstykker, bær & vindruer.
  Brug dem som “isterninger” i drikke.
  De bliver næsten altid spist herhjemme.

 43. august 15, 2014 / 9:45 pm

  Det skal skæres i mundrette skiver, først og fremst. Kanel drysses over det søde, og til det andre skal der serveres en dip;o

 44. august 16, 2014 / 4:22 pm

  Mit råd er at servere det igen og igen og ikke give op!!
  Lade dem smage på det og tilbyde mange forskellige sager

  Laila Jensen
  regnbuens@hotmail.com

  XXX for at jeg er den heldige!

 45. Daniella Lind
  august 19, 2014 / 9:31 am

  Mit bedste råd, er at lade børnene være med til at tilberede/skære grøntsagerne ud. Vi gør det tit til en leg og ser hvem der kan skære fx agurken ud på den sjoveste måde 🙂 .

 46. sarah skytte
  august 19, 2014 / 10:09 am

  Uhhh de der smoothies har vi tit kigget på men endnu ikke fået afprøvet så månedes forbug ville da være super :o)
  Mit bedste tip er at tage børnene med i køkkenet uanset alder og lade dem røre, smage, dufte og være med til at tilberede frugt og grøntsager. De giver dem lysten til at smage og giver gode snakke om hvilken mad der er god for din krop. Vi plejer at snakke om hvordan man kan få et indvendigt kram når man spiser frugt og grøntsager :O)

 47. Mette C
  august 19, 2014 / 8:25 pm

  Åh, jeg har slet ingen tips, eftersom Aske elsker frugt og grønt. Hvis jeg spiser det, vil han smage.

 48. Marianne Juhl
  august 20, 2014 / 4:43 am

  Herhjemme er mine drenge heller ikke altid vilde med frugt og grønt men smooties synes de godt om – så det laver vi ofte. Jeg “smugler” grøntsager i de fleste retter – bliver evt fint blendet så de ikke opdager det. Laver ofte shrek frikadeller – de bliver totalt grønne af spinatpestoen jeg putter i – og bare navnet shrek frikadeller kan ingen af dem stå for

 49. august 20, 2014 / 7:01 pm

  Kan man mon nå det? Min dreng er stort set alt spirende, men kan spiser klart flere grøntsager hvis han får en skål ned, når han leger. Altså inden maden. Det hjælper også når han har svært ved at vente på resten køler af…

 50. august 21, 2014 / 5:43 pm

  Herhjemme er det bedste fif at lade Marvin være med i køkkenet. Så bliver han ekstra interesseret i det vi skærer ud.
  Han elsker at lege superhelt, så jeg laver gerne superhelte-frikadeller med enten broccoli eller spinat. Vi får også nogle gange prinsesse-lasagne med rødbede. Og så snyder jeg altid ekstra revet grøntsager i alle former for gryde og ovnretter.

 51. Julie
  august 21, 2014 / 5:43 pm

  Smoothies som Lillemanden hårdnakkethed påstår er koldskål og drikker med velbehag 🙂

 52. august 21, 2014 / 5:52 pm

  Jeg snyder og kommer revet gulerod eller kartoffel i frikadellerne. Blomkål i kartoffelmosen og broccoli i smothien…hihihi…jeg går ind for snyd ;0)

 53. Trine R.
  august 21, 2014 / 5:52 pm

  Mine børn er heldigvis også vilde med frugt og grønt. Men når det er skåret lækkert ud, der er lidt forskelligt udvalg eller det er blendet til smoothies, ryger der altid lidt mere ned. Denne præmie ville helt sikkert gøre glæde i madkassen

 54. Sophie Krabbe Møller aka mor_til_sebastian
  august 21, 2014 / 6:03 pm

  Åhhh vi ville elske at vinde innocent dem elsker Sebastian.

  Da S var helt lille og ikke kunne spise andet end mos, havde vi et frugtnet, et lille håndtag med net, det helt lille barn selv kan sidde med og suge alt smag ud af frugt eller grønt. Jeg er helt sikker på det er derfor S slet slet ikke er kræsen i dag og elsker alle grøntsager og frugter, han fik så mange forskellige smagsindtryk og knocistenser som vi slet ikke vil have kunnet give ham alene i grød og mos 🙂

  Nu hvor han er 2,5 prøver jeg at skære grønt og frugt ud i indbydende stykker, stænger og former og andretter i flotte farver der gør det mere indbydende at spise 🙂 det er et stort hit her hjemme….

 55. Line Krogh Madsen
  august 21, 2014 / 6:09 pm

  Herhjemme er vi storspisere af frugt og grønt 🙂

  Dog er frugt et KÆMPE hit hvis det kommer på spyd..

 56. august 21, 2014 / 6:43 pm

  Jeg vil rigtig gerne være med i konkurrencen. Min søn er helt vilde med dem. Og et lille tip er, at hvis børnene døjer lidt med maven, så bare giv dem en smoothies, så kører den igen på fuld drøn.

  Oliver kan godt lide brugt og grønt. Hvis den bliver skåret i pæne stykker og anrettet pænt, så glider det meste ned. Oliver kan godt lide at grøntsager er i små skåne – hver for sig – så de er opdelt. Så kan han få et overblik og vælge hvad han bedst kan lide. Det fungerer godt herhjemme.

 57. Kiki hindhede
  august 21, 2014 / 7:09 pm

  Vi spiser alt frugt og grønt.

 58. august 21, 2014 / 7:12 pm

  Da vores piger var små lavede vi selv alt mos/grød og har altid brugt meget grønt.. De har fået lov at gnave i frugt fra de kunne og er faktisk så vilde med frugt st de vælger det over slik 😀 Så bedste tip må være at starte tidligt og gøre det til en naturlig del af kosten..

 59. Ditte
  august 26, 2014 / 7:06 pm

  Er vinderen blevet trukket?

  • Louise // RegnbuebarnetVigga.dk
   august 26, 2014 / 7:10 pm

   Hej Ditte.

   Ja jeg har offentlig gjort vinderen på facebooksiden. Det var egentlig min mening at gøre opmærksom på at jeg for efter tiden offentliggør vinderen på bloggens facebookside, men det glemte jeg. Jeg skal nok gøre opmærksom på det næste gang jeg afholder en konkurrence 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *