Hvorfor mor og mama?!

Et af de spørgsmål som vi oftest får stillet er hvad vi har valgt at kalde os i forhold til vores forældrerolle. Ea og jeg har valgt at kalde os mor og mama og det er vi rigtig tilfredse med. Det er noget vi har talt en del om – selv før jeg blev gravid. Vi startede ud med at vi begge nok godt kunne tænke os at hedde mor. Vi kender til mange andre som har valgt det på den måde og som synes det fungerer for dem. Men da vi tænkte nærmere over det synes vi egentlig ikke, at det var en god løsning for os. Jeg tror hurtigt at børnene vender sig til det og finder ud af det. Men tror det havde meget forvirrende for Viggas bedsteforældre, pædagogerne i vuggestuen osv. Derfor måtte vi finde på noget andet. Vi kunne hurtigt udelukke en masse. Der var ingen der ville kaldes mutti, mammi eller ved eget navn. Vi kender egentlig også til flere som har valgt at medmoderen bliver kaldt sit eget navn, men det ville være lidt for upersonligt for os og det ville både Ea og jeg være kede af. Derfor forslog jeg at en af os skulle kaldes “mama”. Mest fordi at størstedelen af verdens mødre bliver kaldt for mama/mamma og Vigga derfor højst sandsynligt ville komme til at møde mange andre igennem livet som også har sig en mama.

Vi ville begge gerne hedde mor og vi var lidt tid om at blive helt enige. Jeg tror at det for mange, inklusive Ea og jeg, godt kan være lidt svært at skulle føle sig tilpas med et uvant kaldenavn. De fleste danske kvinder forstiller sig nok at de skal kaldes mor når de får børn og det kan godt tage lidt tid at vende sig til noget nyt. Men at blive kaldt mama i stedet for mor gør jo ingen til en mindre mor.
Det var mig som endte med at få mor titlen og det var ikke fordi at det var mig som var gravid. Det var ligesom bare den beslutning vi endte med og jeg kan faktisk ikke huske præcist hvordan. Når Vigga engang skal have en lillebror eller søster er det Ea som skal være gravid. I denne forbindelse spørge mange os om vi så bytte om på titlerne og at Ea så skal hedde mor og jeg mama. Jeg har altid synes det var et ret underligt spørgsmål for nej selvfølgelig skal de kalde os det samme. Som skrevet er man jo ligeså meget mor, selvom man bliver kaldt for mama. Det er jo i bund og grund bare et andet ord for det 🙂

mor og mama

Det første lille familiefoto 😉

Share:

5 Comments

 1. august 1, 2014 / 8:20 pm

  Nu har jeg fulgt bloggen i et stykke tiden uden at blive klogere, så nu må jeg altså spørge – hvem af jer er Ea og hvem er Louise?! Kan simpelthen ikke finde ud af det 😀

  • Louise // RegnbuebarnetVigga.dk
   august 1, 2014 / 8:26 pm

   Jamen det kan da heller ikke være helt let at finde ud af, hvis man ikke lige ved det. Jeg (Louise) er den mørkhårede og har født Vigga. Ea er den skønne krølhårede 😀

 2. august 2, 2014 / 7:39 am

  Jeg synes det er så super fin en måde at løse det på. På den måde undgår i forvirring. Samtidig findes der jo også tosprogede børn som ikke siger mor, men netop mama fordi det er mere naturligt. Lige meget hvad man blir kaldt er signalet om at man er mor jo det der betyder noget for en. Og om man er mor eller mama er det samme i min verden.

 3. august 2, 2014 / 8:42 pm

  Jeg som nordmand begynner (endelig?) efter 5 år at godtage moar.. Det er jo mamma jeg er – men det er (desværre) slet ikke bakket op om i børnehave/vuggestue eller af bedsteforældre på faderens (der er dansk) side, så det bliver vist brugt lidt om hverandre her… Lillepigen er dog helt med på at jeg er mamma, men kan godt finde på at sige moar også nu! (specielt om der er andre i nærheden)

 4. Dorthe
  august 18, 2014 / 9:08 pm

  Mama fordi det er blødt og rundt..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.