Søvn = En by i rusland (Ea blogger)

Bang!!! Så lærte jeg lige, hvordan jeg får Vigga til at sove på nul komma fem! Man skal bare smække hende ned med soveværelsesdøren… Jeg var på vej ind for at putte hende for 500. gang – troede helt bestemt at hun IKKE var kravlet ned fra sengen. Det var hun jo så og det resulterede i en kæmpe bule i panden, en pige der blev dobbelt så ked af det og en mama med meget dårlig samvittighed. Men nu sover hun og helt ærligt så er jeg lidt lettet.. 
Vigga og søvn har aldrig været en succes. Det startede sådan set den dag vi kom hjem fra neonatal og lige siden har hun og vi kæmpet, en hård kamp, for at hun skulle lære at sove. At søvn skal være dejligt og rart for hende. Som hendes sundhedsplejerske sagde er nogle børn bare længe om at lære det. Louise har været en stjerne til at acceptere at Vigga er et barn der skulle have stor hjælp til at sove og at hun generelt bare sover dårligt. Nu bliver hun snart 2 år og hun har endnu ikke en eneste gang sovet igennem. Pyt med det, at hun så til gengæld er vågen 2-4 timer op til flere gange nogle nætter er efterhånden umenneskeligt. Både for os, men især for hende. Hun er så hammer træt hele formiddagen og har svært ved at overskue dagen.

Vi har været igennem mange, mange forskellige søvnperioder. Hun har fx længe sovet rigtigt godt til lur og har kunne faldt i søvn selv til både lur og aften.
Men nu hvor de 2 år nærmer sig, sproget er på vej og hendes verden er blevet større, så har Vigga VIRKELIG svært ved at sove. Det er både til lur, om aften, om natten og om morgen.. Hun har 4-5 gange slet ikke sovet lur fordi jeg/vi ikke har kunne få hende til at sove. Hun er træt, men hun kan bare ikke falde i søvn. Om aftenen tager det 1-3 timer at få hende til at falde i søvn. Hun vågner flere gange om natten og står ligeledes tidligt op.
Ja det er hårdt og ikke spor sjovt, heller ikke for os. Men det sværeste er mine bekymringer, om at jeg ikke synes hun får den søvn hun har behov for. At hun skal være så ked af det og at det skal være sådan en kamp for hende at falde til ro og sove dejligt.. 
Jeg glæder mig til at hun bliver teenager og jeg i stedet skal bekymre mig over at hun sover for meget 😉 

Share:

17 Comments

 1. Anonymous
  oktober 24, 2013 / 7:38 pm

  Pyh. Sådan en dreng har vi osse. Den dårlige nyhed er at han er ni år (!!) og stadig sover dårligt. Det kan selvfølgelig slet ikke sammenlignes med da han var lille…. Men…åhhh! Kan sagtens huske hvor hårdt det var og hvor desperate vi blev.
  Vi tror ikke på go’nat og sov godt og deslige.. Han har et kæmpe tryghedsbehov og da han var lille fungerede det bedst at putte ham i vores seng og så bære ham ind (eller lade ham ligge…) – for jeg er så enig med dig: det værste er tanken om de der små overtrætte mennesker der dårligt kan hænge sammen.
  Ved os var den store synder (desværre) dårlige ører. Så som mor til mega ører-barn (12 sæt dræn…) hvisker jeg lige om I har fået tjekket hendes ører? Ellers har jeg desværre ingen gyldne råd udover rutiner, rutiner og være sød, tryghedsskabende men fast: nu er det nat. Go’ nat! Men det lyder det jo allerede til I praktiserer…
  Kh. Sofie
  Ps. Metoden med soveværelsesdøren skulle jeg bare ha kendt ; ) ; )

  • oktober 26, 2013 / 5:19 pm

   Hej Sofie.. Hvor er dejligt du skriver – første tænkte jeg åh åh NI ÅR.. Men bliver dog lettet, både på jeres og vores vegne, over det lyder til at det er blevet lidt bedre med alderen..

   Vi er helt på samme plan hvad ang. putning og søvn. Det skal være trygt og rart, men med faste rutiner og rammer..

   Vi har fået tjekket Viggas ører flere gange. Men det er et stykke tid siden, kunne være vi skulle overveje om et lille smut forbi ørelægen var vær at overveje..

   hæhæ hun sov faktisk ganske godt den nat 😉

   Håber jeres drengs søvn bliver endnu bedre med alderen..

   Kh. Ea

 2. oktober 24, 2013 / 8:03 pm

  Åh det er skrækkeligt. Vores datter er næsten 3 og hun har heller ikke sovet igennem én eneste nat. For det meste er det 2-3 gange hun er vågen, men i nogle perioder er det op til 10-15 gange. Jeg er helt smadret, men på en eller anden måde klarer man alligevel hverdagen. Problemet er dog at det har været medvirkende til vores beslutning om ikke at få flere børn. Vi ‘nøjes’ med de to skønne vi har. 🙂

  • oktober 26, 2013 / 5:23 pm

   Hej Lola.. Ja det er utroligt hvad vi selv og børnene kan holde til..

   Jeg kan godt forstå jeres beslutning, især nu hvor i har to skønne børn.. Nogen dage tænker jeg også på hvordan det ville være hvis man fik endnu et barn der sover så dårligt oveni at Vigga stadig sover dårligt.. Men vi er vist ikke skræmt helt væk af det endnu 😉 Jeg tænker også at mange ting ofte er anderledes med nr. 2 barn. (Jeg krydser lige fingre ikk ;))

   – Ea

  • Anonymous
   oktober 26, 2013 / 6:33 pm

   Hæ hæ! Vi har jo osse en datter på 6 og hun sover forrygende. Har altid gjort det. Ingen problemer der.
   Ved ikke om vi har gjort noget anderledes – tror det egentlig ikke. Hun er på alle måder et helt andet barn.
   Så fat mod – barn to bringer garanteret helt andre udfordringer ; )
   Hende her har fx aldrig villet spise – modsat ham ikke-soveren der altid bare – og stadigvæk – elsker ALT mad : )

  • Anonymous
   oktober 26, 2013 / 6:34 pm

   Hov!
   Kh. Sofie

  • oktober 26, 2013 / 7:49 pm

   Hi hi hver sit barn hver sine glæder 😉

   Jeg tror hellere ikke på at det (altid) handler om hvad vi forældre gør og ikke gør..

   Ej hvor sjovt Vigga har også altid spist alt og gerne hele tiden 😉

 3. oktober 24, 2013 / 8:09 pm

  Jeg har haft dagplejebørn der er sådan – Men indtil nu er der ingen af mine der har haft andet end fornuftige sovehjerter – Ikke at de nødvendigvis sover igennem, men det er nu sjældent der bliver holdt fest om natten…

  Det må være så uoverskueligt hårdt tænker jeg, men man klarer sig vel igennem

  • oktober 26, 2013 / 5:24 pm

   Hej Karen

   Ja jeg har også oplevet børn i vuggestuer, hvor de har haft store udfordringer med at sove/blive i søvnen osv. Men jeg synes nu altid det nemmere med andre børns end ens eget..

   – Ea

 4. oktober 24, 2013 / 8:18 pm

  Jeg kan slet ikke tale med om at have søvnløse nætter. Oliver har et godt sove hjerte. Men hvis han ikke bliver aktiveret og laver nok fysisk aktivitet, så sover han dårligt. Den skal helst have hele armen i dagplejen før end at han kan sove godt om natten.
  Mht soverutiner, så er jeg ret stram og urokkelig, så Oliver ved også at han skal blive i sin seng og sove ind til om morgenen. Han kan ikke løbe om hjørner med os. Hvis jeg først har givet ham lidt selvstyring, så danser han på bordene om natten :).

  Har i delt det op, sådan at i skiftes til at være vågen om natten, så at i ikke skal være søvnløse begge to.

  Vores putterutine hedder: godnat. Kan du sove godt. Mor/mama elsker dig. Jeg kommer ind og kigger til dig om lidt, og imens kan du putte. Og så går jeg ud. Den løsning forstår han, og det er han tryk ved. Jeg kigger først ind til ham, når vi se går i seng kl 22. Men når vi siger, at vi kommer og kigger til ham lige om lidt, så kan han forholde sig til at ligge og putte lidt.

  Kan man ikke spørge sin tidl sundhedsplejerske om der er hjælp at hente mht søvn? Vi fik at vide at vi altid kunne kontakte hende igen, hvis vi havde brug for hende.

  De bedste søvn ønsker for jer alle.

  • oktober 26, 2013 / 5:29 pm

   Hej Ditte.. Hvor er det dejligt Oliver har et godt sovehjerte.. Selvom det nu lyder lidt festligt med dans på bordene..

   Jeg tror jeg skriver et nyt indlæg om Viggas søvn om ikke så længe, for overstående fortæller ikke så meget om hvad vi har været igennem og hvordan hun bliver puttet mm.

   Vi har snakket om søvn med vores sundhedsplejerske hver gang hun har været her, og hun har altså været her mange mange mange pga Vigga er født for tidligt. Vi har endda også snakket med på neo efter vi blev udskrevet.

   Tak dem kan vi vist ikke få for lidt af 😉

 5. oktober 25, 2013 / 10:09 am

  Søvnløse nætter kender vi alt til. (Kig på min blog hvis du er nysgerrig hvorfor).

  Men ville egentlig spørge om i har overvejet en kædedyne til Vigga? Måske det kan give hende den fornødne ro til at falde i søvn.

  //Rikke

  • oktober 26, 2013 / 7:51 pm

   Hej Rikke..

   Har kigget lidt på din blog men må helt sikkert forbi igen..

   Ja mange gange faktisk.. Men det er aldrig kommet til andet end tankerne.. Men nu har vi besluttet af prøve det af.. Ikke kun i forhold til at falde i søvn, men måske mere at det også kan give hende en ro til at blive i søvnen..

   Tak for din kommentar 🙂

 6. oktober 25, 2013 / 8:23 pm

  For pokker hvor det lyder hårdt! Jeg ved hvordan det er, så jeg føler virkelig med jer. Noget kan være indgroede vaner, men tænker samtidig, at der sker så meget i de små mennesker, som vi voksne ikke forstår. Har i haft hende til behandlere- tænker kranio sakral terapi eller lignende. Måske det kunne hjælpe hende…
  Ud over det, så vil jeg takke dig for din kommentar på min blog til indlægget om grænser- fik ikke svaret dig, men jeg er så enig med dig og glad for, at du giver dig tid til at kommentere;o)

  • oktober 26, 2013 / 8:07 pm

   Tak for din kommentar.. Selvom man ikke ønsker det for andre, så er det nu meget rart at vide at andre ved hvordan det er..

   Der sker nemlig rigtigt rigtigt meget, både med dem selv, de mennekser der er en del af deres liv og den store verden de kun er igang med at lærer en lille del af kende.. Vi ved jo selv at hvis der er noget man er nervøs for, at der sker meget i ens liv, så påvirker det ens søvn mm. Så selvfølgelig påvirker det også sådan et lille menneske..

   Vi har kun været til kiropraktor, men det var også pga andre ting.. Det hjalp ikke på søvnen.. Har hørt mange postive erfaringer med kranio sakral terapi – jeg synes bare ikke det er der vi er. Vi har brugt langt tid på at acceptere at det er ok at Vigga har det svært med søvnen og det ikke er noget hun “fejler” og derfor at hun hellere ikke skal behandles for det.. Det lyder måske lidt skørt, fordi hvis det nu hjælper hende, så hvorfor vi ikke prøver det. Men det har været en stor lettelse og en god hjælp for os alle at acceptere det er som det er. I stedet for hele tiden at søge mod et mål om hvordan hun skal sove.
   Er det noget i har haft succes med?

   Velbekommen – jeg er vanvittig vild med din blog og dine smukke billeder.

   – Ea

 7. oktober 26, 2013 / 8:15 pm

  Hej.
  Nu har jeg ikke selv nogen børn, men har i overvejet om vigga er særligt sensitiv?
  Er i flere fora af den slags på fb og har hørt forældre til sensitive børn tale om kraniel sakral terapi og kugledyner som gode redskaber til en rolig nat. Det kunne være det var en løsning for jeres vigga 😉
  Og tak for at jeg må følge med på sidelinien herinde, det er skønt at følge jer.
  Anna

 8. november 3, 2013 / 7:29 am

  Åh hvor jeg dog kender det! M nærmer sig også snart de to år og sover også langt fra igennem. Da jeg gik i seng kl 24 i går havde han allerede været vågen 4 gange fra kl 21. Puh. Jeg er konstant træt og udmattet.

  Vi havde endelig fundet ud af at han kunne falde i søvn i sin tremmeseng selv og kun vågnede 1-2 gange og så pludselig kunne han kravle ud af sin seng og måtte op i junior seng og nu er puttetid et rent mareridt og tar enten halvanden time af at han jagter mig ud hver eneste gang går fra værelset og tror det er en leg eller at jeg sidder ved siden af hans seng i 1-1 1/2 time indtil han sover. For søren hvor jeg drømmer om et barn der bare sover normalt. Men ak ja. Min lægen konklusion efter at have prøvet absolut alt er også at nogle børn jo altså bare har sværere ved det med søvnen. Suk.

  Håber snart det ændre sig til det bedre og i kan få noget søvn.

  Knus Sofie
  http://Www.theibizamom.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *