Anbefaling af bøger til små børn

Dette indlæg inderholde affiliate links

Langt de fleste børn elsker, allerede i deres første leveår, at få læst historier. Det er om at udnytte det for, at bibeholde deres læseglæde igennem barndommen og, for den sags skyld, også igennem voksenlivet. Derfor har jeg skrevet et indlæg om min anbefaling af bøger til små børn.

Det er min oplevelse, at flere forældre er i tvivl om hvornår man begynder at kunne læse historier højt for sit barn. Hvor gamle skal de være? Og hvilke bøger er alderssvarende. Svaret er at det er meget individuelt fra barn til barn. I kan begynde at læse for dem når de begynder at interessere sig for bøger og højtlæsning. For mange børn vil dette være tidligt i et-års alderen, mens andre først vil få interessen senere. Har de kun opmærksomhed til en side eller to – så er det også helt i orden.
Start evt. med at kigge i billedbøger og snak om hvad du/i ser på billederne.

Der findes en masse skønne bøger til de mindste. Jeg kan bl.a. nævne Kaj Bøgerne, Jeppe bøgerne, Totte serien og Holger bøgerne. Disse bøger omhandler ofte genkendelige situationer for de mindste, afspejler en genkendelig adfærd og har nogle skønne og interessante tegninger. Derudover er de perfekte til dialogisk læsning.

Hvad er dialogisk læsning?

Dialogisk læsning er et pædagogisk værktøj, men som med fordel kan bruges hjemme også. Det er højtlæsning, hvor man indrager barnet samtidig; altså har en dialog sideløbende med at du læser højt.

Hvad er det godt for?

Dialogisk læsning er fremmende for barnets sproglige kompetencer. Det styrker dit barns ordforråd og sprogforståelse – og så er det bare en sjov og hyggelig måde at læse med sit barn på.

Hvordan gør man?

Det er meget let og jeg tror mange forældre allerede gør det helt naturligt. Tal om hvad i ser på billederne, lad barnet afbryde og følg dit barns nysgerrighed. Stil barnet spørgsmål undervejs, men husk at tilpas dem barnets alder; Hvad farve er Kajs bluse? Ser Jeppe glad eller sur ud? Totte har taget en vante på foden – hvor synes du den skal sidde? Dette kunne være nogle eksempler, men følg dit barn. Stop op under læsningen, hvis dit barn gerne vil tale om noget. Hver åben og nærværende og husk at det skal være en rar hyggestund for både dig og dit barn.

Hvordan gjorde vi selv?

Vigga elskede bøger fra en tidlig alder. Hun var nok omkring 10 måneder. Hun elskede billedbøger, men også små historier. Hun sad på mit skød når jeg læste og blev helt stille og koncentreret. Jeg kan huske, at jeg var overrasket over at hun fandt interesse i det så tidligt, men det gjorde hun altså. Og det greb vi. Hendes bogglæde har altid været stor og, nu hvor hun går i skole er, hendes læselyst ligeledes. Hun elsker forsat højtlæsning og kan sidde i timevis og lytte. Der findes så mange fantastiske børnebøger, også til de lidt større børn, og den liste vil jeg også meget gerne dele en dag… Snart…

Anbefaling af bøger til små børn

Nedenstående bøger er nogle af mine absolutte favoritter til de mindste børn. Dette vil være børn i alderen 1-3 år. Desuden er disse bøger virkelig gode til dialogisk læsning og kan sagtens læses mange, mange gange. Børn elsker gentagelser og man behøver ikke at læse nye bøger hver dag. Personligt kan jeg godt lige at investere i vores favoritter og supplere med lidt nyt fra biblioteket i ny og næ.


Willi skal i bad af Kirsten Sonne Harild og Inger Tobiasen
Find den her.

Totte går ud af Gunilla Wolde
Find den her.

Kaj er farlig af Mats Letén
Find den her.

Jeppes potte af Barbro Lindgren og Eva Eriksson
Find den her.

Vuggestuen smørklatten på tur af Louise Langhoff Koch
og Inger Tobiasen
Find den her.
Anbefaling af bøger til små børn
Holgers hat af Thorstein Thomsen og Lea Letén
Find den her.
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *