Anbefaling af bøger til små børn

Dette indlæg inderholde affiliate links

Langt de fleste børn elsker, allerede i deres første leveår, at få læst historier. Det er om at udnytte det for, at bibeholde deres læseglæde igennem barndommen og, for den sags skyld, også igennem voksenlivet. Derfor har jeg skrevet et indlæg om min anbefaling af bøger til små børn.

Det er min oplevelse, at flere forældre er i tvivl om hvornår man begynder at kunne læse historier højt for sit barn. Hvor gamle skal de være? Og hvilke bøger er alderssvarende. Svaret er at det er meget individuelt fra barn til barn. I kan begynde at læse for dem når de begynder at interessere sig for bøger og højtlæsning. For mange børn vil dette være tidligt i et-års alderen, mens andre først vil få interessen senere. Har de kun opmærksomhed til en side eller to – så er det også helt i orden.
Start evt. med at kigge i billedbøger og snak om hvad du/i ser på billederne.

Der findes en masse skønne bøger til de mindste. Jeg kan bl.a. nævne Kaj Bøgerne, Jeppe bøgerne, Totte serien og Holger bøgerne. Disse bøger omhandler ofte genkendelige situationer for de mindste, afspejler en genkendelig adfærd og har nogle skønne og interessante tegninger. Derudover er de perfekte til dialogisk læsning.

Hvad er dialogisk læsning?

Dialogisk læsning er et pædagogisk værktøj, men som med fordel kan bruges hjemme også. Det er højtlæsning, hvor man indrager barnet samtidig; altså har en dialog sideløbende med at du læser højt.

Hvad er det godt for?

Dialogisk læsning er fremmende for barnets sproglige kompetencer. Det styrker dit barns ordforråd og sprogforståelse – og så er det bare en sjov og hyggelig måde at læse med sit barn på.

Hvordan gør man?

Det er meget let og jeg tror mange forældre allerede gør det helt naturligt. Tal om hvad i ser på billederne, lad barnet afbryde og følg dit barns nysgerrighed. Stil barnet spørgsmål undervejs, men husk at tilpas dem barnets alder; Hvad farve er Kajs bluse? Ser Jeppe glad eller sur ud? Totte har taget en vante på foden – hvor synes du den skal sidde? Dette kunne være nogle eksempler, men følg dit barn. Stop op under læsningen, hvis dit barn gerne vil tale om noget. Hver åben og nærværende og husk at det skal være en rar hyggestund for både dig og dit barn.

Hvordan gjorde vi selv?

Vigga elskede bøger fra en tidlig alder. Hun var nok omkring 10 måneder. Hun elskede billedbøger, men også små historier. Hun sad på mit skød når jeg læste og blev helt stille og koncentreret. Jeg kan huske, at jeg var overrasket over at hun fandt interesse i det så tidligt, men det gjorde hun altså. Og det greb vi. Hendes bogglæde har altid været stor og, nu hvor hun går i skole er, hendes læselyst ligeledes. Hun elsker forsat højtlæsning og kan sidde i timevis og lytte. Der findes så mange fantastiske børnebøger, også til de lidt større børn, og den liste vil jeg også meget gerne dele en dag… Snart…

Anbefaling af bøger til små børn

Nedenstående bøger er nogle af mine absolutte favoritter til de mindste børn. Dette vil være børn i alderen 1-3 år. Desuden er disse bøger virkelig gode til dialogisk læsning og kan sagtens læses mange, mange gange. Børn elsker gentagelser og man behøver ikke at læse nye bøger hver dag. Personligt kan jeg godt lige at investere i vores favoritter og supplere med lidt nyt fra biblioteket i ny og næ.


Willi skal i bad af Kirsten Sonne Harild og Inger Tobiasen
Find den her.

Totte går ud af Gunilla Wolde
Find den her.

Kaj er farlig af Mats Letén
Find den her.

Jeppes potte af Barbro Lindgren og Eva Eriksson
Find den her.

Vuggestuen smørklatten på tur af Louise Langhoff Koch
og Inger Tobiasen
Find den her.
Anbefaling af bøger til små børn
Holgers hat af Thorstein Thomsen og Lea Letén
Find den her.

Navnelabels og en lille konkurrence

Reklame

Siden Vigga startede i vuggestue, som 2-årig, har vi været storforbrugere af navnelabels. Som pædagoger ved vi selv, hvor tidsbesparrende sådan en lille detalje kan være. Vi har brugt dem til tøj og sko og det har været ufattelig brugbart. Det er meget, meget få ting vi har mistet gennem årene. Dels fordi Vigga faktisk er mega god til, at passe på sine ting – men også fordi at de få ting hun har mistet hurtigt er blevet fundet på grund af vores navnelabels.

Vi forsøgte os i starten med nogle, som man skal stryge på – men dem vi prøvede var ikke så gode. Enten sad de dårlig fast ellers sad de alt for fast og var umulige, at få ud ved videresalg af tøj. Det var ikke nogen success her. Efterfølgende er vi blevet ufattelig glade for klistrmærkerne. De sidder godt fast i tøjet, vi har aldrig oplevet de er faldet af og så kan de tages ud, hvis man vil sælge tøjet videre.

Efter Vigga er startet i skole bruger vi dem også til madkasse, drikkedunk og tingene i hendes penalhus. Det er ikke særligt længe siden, at en mor kom og aflevere noget fra Viggas penalhus, som hendes søn have fået taget med hjem. Så det fungerer vildt godt for os.

Hos Labelking har de en masse forskellige labels at vælge i mellem. Det er klart det vigtigste for Vigga; motivet! Vi valgte nogle med DC super hero girls, men der er også Batman, Superman og en masse andre motiver. De findes også i sort/hvid, hvis man er til det mere neutrale.

Vind navnelabels

Kunne i tænke jer at afprøve nogle navnelabels fra labelking? Eller trænger i måske blot til en refill? Så skal i bare smide en kommentar i kommentarfeltet og så trækker jeg en vinder søndag d. 10. juni.

Navnelabels

Navnelabels

Boganbefaling: Kære Zoe Ukhona

Kære Zoe Ukhona er bloggens første boganbefaling. I hvert fald af den voksne slags. Jeg vil rigtig gerne anbefale den da det, for det første, er en smuk og rørende beretning. Desuden er det en beretning jeg på mange måder kan relatere til. Vi har selv været igennem et fertilitetshelvede og har mærket, hvordan magtesløsheden og sorgen får overtaget ens liv.

Bogen er skrevet af Pelle Hvenegaard og er en fortælling om hvordan han mødte sit livs kærlighed, deres kamp imod barnløsheden og derved deres vej mod adoption. Jeg har ikke let til tårer, men jeg havde kun læst få sider før tårerne trillede ned af mine kinder. Det var glædestårer og dem mærker man flere gange igennem bogen.

Jeg har ikke tænkt mig, at skrive en helt masse om bogen. Blot at den kan anbefales. Måske særligt, hvis man selv har været igennem et fertilitetsforløb. Jeg har selv fået anbefalet bogen og efter at have fuldt Pelle Hvenegaard på Instagram blev jeg nysgerrig. Bogen var da også udsolgt, da jeg var nede i min lokale Bog og Idé, så jeg måtte lige vente et par dage før jeg kunne få den i mine hænder.

Bogen kan købes her.

Kære Zoe Ukhona
– Indlægget indeholder affiliate links –

Skovens dag 2018

Jeg vil lige starte med, at pointere at det er lidt sen info. Skovens dag blev nemlig afholdt 6. maj – men der er jo altid næste år.

Jeg aner faktisk ikke, hvor udbredt et arrangement det er. Jeg har aldrig hørt om det indtil for få år siden. Folk på landet vil muligvis nok mene det er noget pjat og kun noget for byboer 😉 Men det er faktisk rigtig hyggeligt.

Skovens dag er et årligt arrangement hvor skovområder, rundt omkring i landet, står for diverse aktiviteter. Vi var taget til Herstedhøje i Albertslund. Årsagen til at vi tog dertil er nok, at Ea er vokset op i Albertslund og derfor har et tilhørsforhold til netop denne skov. Men der er også ufattelig hyggeligt og smukt.

I år var der alle mulige aktiviteter at tage sig til. Vi brugte langt det meste af vores tid på et bygge et bi-hotel. Det var faktisk super sjovt og virkelig hyggeligt, at det var noget vi kunne hjælpe hinanden med. Men det tog lang tid….

Der ligger faktisk et naturcenter derude, så man kan i princippet altid tage derud og fiske, lave bål eller deltage i nogle af deres andre aktiviteter. Det har vi ikke gjort os så meget i, men planen er at vi skal blive lidt bedre til det.

 

Skovens dag 2018

Skovens dag 2018

Skovens dag 2018

Skovens dag 2018

Skovens dag 2018

Skovens dag 2018

Grennessminde

 

Her fra bloggen kommer der lige et kæmpe shout-out til Grennessminde.

Grennessminde er et økologisk gartneri, og desuden en lille perle, som kun ligger kort kørsel fra København. Vi opdagede selv stedet i omkring Halloween, da vi var kørt forgæves efter græskar hos Kildebrønde frugtplantage. Det var egentlig heldigt nok for ellers havde vi aldrig opdaget grennessminde, som ligger i Taastrup. Det er umiddelbart ikke stedet jeg forbinder med små grønne perler (fordomme much?), men der ligger det altså.

Der er selvfølgelig en masse skønne økologiske planter, men også en masse dyr, natur og hyggelig stemning. Ej at forglemme ligger der også et virkelig lækkert bageri, som klart kan anbefales.
Det er virkelig et skønt sted til en lille familietur.