Louise

Posts by this author:

Anbefaling af bøger til små børn

Dette indlæg inderholde affiliate links

Langt de fleste børn elsker, allerede i deres første leveår, at få læst historier. Det er om at udnytte det for, at bibeholde deres læseglæde igennem barndommen og, for den sags skyld, også igennem voksenlivet. Derfor har jeg skrevet et indlæg om min anbefaling af bøger til små børn.

Det er min oplevelse, at flere forældre er i tvivl om hvornår man begynder at kunne læse historier højt for sit barn. Hvor gamle skal de være? Og hvilke bøger er alderssvarende. Svaret er at det er meget individuelt fra barn til barn. I kan begynde at læse for dem når de begynder at interessere sig for bøger og højtlæsning. For mange børn vil dette være tidligt i et-års alderen, mens andre først vil få interessen senere. Har de kun opmærksomhed til en side eller to – så er det også helt i orden.
Start evt. med at kigge i billedbøger og snak om hvad du/i ser på billederne.

Der findes en masse skønne bøger til de mindste. Jeg kan bl.a. nævne Kaj Bøgerne, Jeppe bøgerne, Totte serien og Holger bøgerne. Disse bøger omhandler ofte genkendelige situationer for de mindste, afspejler en genkendelig adfærd og har nogle skønne og interessante tegninger. Derudover er de perfekte til dialogisk læsning.

Hvad er dialogisk læsning?

Dialogisk læsning er et pædagogisk værktøj, men som med fordel kan bruges hjemme også. Det er højtlæsning, hvor man indrager barnet samtidig; altså har en dialog sideløbende med at du læser højt.

Hvad er det godt for?

Dialogisk læsning er fremmende for barnets sproglige kompetencer. Det styrker dit barns ordforråd og sprogforståelse – og så er det bare en sjov og hyggelig måde at læse med sit barn på.

Hvordan gør man?

Det er meget let og jeg tror mange forældre allerede gør det helt naturligt. Tal om hvad i ser på billederne, lad barnet afbryde og følg dit barns nysgerrighed. Stil barnet spørgsmål undervejs, men husk at tilpas dem barnets alder; Hvad farve er Kajs bluse? Ser Jeppe glad eller sur ud? Totte har taget en vante på foden – hvor synes du den skal sidde? Dette kunne være nogle eksempler, men følg dit barn. Stop op under læsningen, hvis dit barn gerne vil tale om noget. Hver åben og nærværende og husk at det skal være en rar hyggestund for både dig og dit barn.

Hvordan gjorde vi selv?

Vigga elskede bøger fra en tidlig alder. Hun var nok omkring 10 måneder. Hun elskede billedbøger, men også små historier. Hun sad på mit skød når jeg læste og blev helt stille og koncentreret. Jeg kan huske, at jeg var overrasket over at hun fandt interesse i det så tidligt, men det gjorde hun altså. Og det greb vi. Hendes bogglæde har altid været stor og, nu hvor hun går i skole er, hendes læselyst ligeledes. Hun elsker forsat højtlæsning og kan sidde i timevis og lytte. Der findes så mange fantastiske børnebøger, også til de lidt større børn, og den liste vil jeg også meget gerne dele en dag… Snart…

Anbefaling af bøger til små børn

Nedenstående bøger er nogle af mine absolutte favoritter til de mindste børn. Dette vil være børn i alderen 1-3 år. Desuden er disse bøger virkelig gode til dialogisk læsning og kan sagtens læses mange, mange gange. Børn elsker gentagelser og man behøver ikke at læse nye bøger hver dag. Personligt kan jeg godt lige at investere i vores favoritter og supplere med lidt nyt fra biblioteket i ny og næ.


Willi skal i bad af Kirsten Sonne Harild og Inger Tobiasen
Find den her.

Totte går ud af Gunilla Wolde
Find den her.

Kaj er farlig af Mats Letén
Find den her.

Jeppes potte af Barbro Lindgren og Eva Eriksson
Find den her.

Vuggestuen smørklatten på tur af Louise Langhoff Koch
og Inger Tobiasen
Find den her.
Anbefaling af bøger til små børn
Holgers hat af Thorstein Thomsen og Lea Letén
Find den her.

Flyverdragter AW18

Indlægget indeholder affiliate links

Temperaturen er så småt begyndt og falde og inden længe rammer frosten – går jeg da ud fra. Har man ikke allerede været ude og købe årets flyverdragt, så er det så småt ved at være på tide. Jeg har fundet lidt forskellige flyverdragter, som bestemt er værd, at tage et kig på. Jeg har erfaring med alle mærkerne, enten personlig, eller igennem mit arbejde. Når man har et barn på 6 år, så har man alligevel været igennem en hel del flyverdragter.

Som jeg skrev, for et par dage siden, så bruger Vigga ikke længere flyverdragt. Jeg ved at mange forsætter med det et par år inde i indskolingen. Særligt fordi det er lettere og hurtigere for børnene at tage den på. Personligt synes jeg Vigga er for stor og jeg tror dårligt, at man kan finde flyverdragter i hendes størrelse. Hun bruger nemlig str. 140 nu. Eller. Det kan man sikkert godt, men udvalget er mindre.

Sidste år brugte hun sine overtræksbukser meget. I Vigga 0. klasse gik de også på tur, så det var helt naturligt, at de var meget i brug. Her i 1. klasse er der langt mere klasseundervisning og så længe tror jeg heller ikke de er på legepladsen. Engang i mellem kommer regnbukserne i brug, men så heller ikke meget mere. Vi har faktisk, for første gang, oplevet at Vigga kan passe sit vinterovertøj fra sidste år. Det er jo helt vildt. Overvej lige hvor mange penge vi har sparet. Barnet vokser jo som ukrudt og vi har faktisk mange gange, måtte ud og købe nyt midt på vinteren fordi hun voksede ud af den anden. I så fald har vi aldrig købt brugt, men alligevel…

 

Flyverdragter AW18

Marmar // Wheat // Molo // Reima // Mini a ture // Mini Rodini // Ver de terre // Hummel

 

Vi har meldt Vigga ud af hendes fritidshjem

Ja, vi har sgu gjort det. Vi har meldt Vigga ud af hendes fritidshjem. For halvanden måned siden skrev jeg om, at vi overvejede at melde hende ud og at hun derfor skulle prøve selv at gå hjem fra skole. Det kan i læse mere om her og her.

Egentlig ville jeg helst, at hun forsat var tilmeldt og kunne vælge det til og fra som hun ville. At hun havde mulighed for, at gå derhen og lege med sine venner, hvis det var det som hun havde lyst til. Men efter halvanden måned, hvor hun er gået hjem selv og bestemt ikke har haft lysten til at tage i fritidshjem, har vi meldt hende ud. Vi har ikke haft behov for at, overtale hende til at tage derhen eller, bestemme det. Og så virkede det alligevel som et spild, at forsætte med at betale for en plads som hun ikke bruger. Derfor er hun nu officielt udmeldt. Det er jo heller ikke værre end, at vi kan melde hende ind igen – hvis hun i løbet af de næste par år fortryder.

På en måde er det også en stor lettelse. Vi var kede af at hun, oveni de allerede lange dage ovenikøbet, skulle på fritidshjem. Desuden værdsætter vi al den tid vi kan få med hende. Hun er jo virkelig ved at være stor. Og bortset fra fritidshjemssituationen, så fravælger hun os og, tilvælger sine venner i meget højere grad end tidligere. Dette er jo en helt naturlig del af hendes udvikling og hendes løsrivelse fra os, men indimellem kan det føles lidt sørgmodigt.

Derfor er dette nu en ordning vi alle tre trives rigtig godt med. Vi er jo på arbejde når Vigga kommer hjem, men som regel sover børnene lige lidt endnu. Derfor har vi mulighed for, at tage godt imod hende så hun lige kan lande ordentligt. Børnene, langt de fleste i hvert fald, er meget glade for Vigga. Og hun har altid været ufattelig glad for dem. Vi kan dog godt mærke at de, efter hun er begyndt at komme tidlig hjem, er begyndt at lade sig irritere lidt af dem. Det er ikke noget hun tydeligt udviser, men jeg kan mærke det på hende. Hun er generelt et meget overbærende barn, når det ikke kommer til hendes forældre, og finder sig i ufattelig meget. Men en stor del af vores dagplejebørn er blevet over 2 år og hun synes vidst ikke de er så medgørlige for tiden. De hører ikke efter når hun vil læse for dem og hun føler vidst også, at de “saboterer” de lege hun prøver at lege med dem. Men hun er forsat meget sød og overbærende – men man kan godt mærke at det er ved at blive lidt for meget for hende og at hun er begyndt, at trække sig lidt mere. Men det er helt fint og forståeligt. Vigga er nok det, som man vil kalde en “rigtig-Per”, hvilket hun ikke har fra fremmede. Og derfor kan det være enormt drænende for hende, at være sammen med børn som konstant skal prøve regler og rammer af. Og i kender jo selv 2-årige?

Så status er at det går rigtig godt med ikke at gå i fritidshjem længere. Vigga trives med det. Hun har i højere grad overskud til fritidsaktiviteter. Og så er hun blevet rigtig godt til at trække sig lidt fra dagplejelivet når nu det bliver lidt for meget.

Vi har meldt Vigga ud af hendes fritidshjem

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

– Indlægget indeholder affiliatelinks

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på? Dette spørgsmål er der, lige i øjeblikket, mange forældre som stiller sig selv. Og jeg fik altså lige lyst til, at svare på det her på bloggen. Det er dog ikke et spørgsmål, som det er noget entydigt svar på. Man skal selvfølgelig altid vurdere situationen og barnet. Men her er et par guidelines til hjælp.

Som udgangspunkt skal flyverdragten ikke i brug før vi er under de 5 grader. Der kan selvfølgelig være undtagelser; går dit barn i fx skovbørnehave, og er ude i mange timer om dagen, så kan det være den skal i brug lidt tidligere. Er der en periode, hvor vinden er kraftig, kold og bider – jamen så kan det også være den skal i brug lidt før. Børn som endnu, ikke går, men er i en dagpleje, vuggestue eller lignede, hvor de er meget ude skal måske også have den på lidt tidligere. Det kan være svært at holde varmen selv, hvis man er meget stillesiddende i det kølige vejr. Mærk evt. efter barnets temperatur i nakken.

Ovenstående gælder også for vinterstøvler. Det er vigtigt at have en god overgangstøvle eller sko, som kan holde barnets fødder varme og tørre, inden vinterstøvlerne skal i brug. Kommer vinterstøvlerne for tidligt i brug vil man ofte opleve, at barnets fødder bliver fugtige eller våde, da de sveder, og derved får støvlerne faktisk den modsatte effekt. Vi har faktisk selv prøvet dette med Vigga fordi jeg begik den fejl, at kigge på hvad andre gjorde og ikke brugte min sunde fornuft. Men det er en del af, at blive forældre at man lærer de små ting hen af vejen.

Et rigtig godt tip kan også være, at mærke efter på sin egen krop. Fryser du? Bliver du kold på fødder, hænder og ører? Så bliver dit barn det nok også. Men husk nu, at børn ofte er i bevægelse når de er ude og lege.

NB er det de færreste flyverdragter og vinterstøvler, som kan tåle og komme i tørreskab, da dette ødelægger membranen. Spørg forhandleren hvis du er i tvivl. Vi gjorde selv det, at vi blot gav info i børnehaven om, at intet hun havde måtte komme i tørreskab og så havde vi en ekstra flyverdragt hængene. Vi havde bare købt en brugt. Det fungerede rigtig godt og jeg kan ikke engang huske, at hun nogensinde fik brug for den ekstra.

Hvordan vælger jeg den rigtige flyverdragt?

Helt grundlæggende, så er pasformen én af de vigtigste faktorer når det kommer til flyverdragt. Flyverdragter har meget forskellige pasform. Nogle er korte i ærmerne, nogle er brede, nogle er smalle. Kort sagt så skal du tage dit barn med ud og prøve dem i butikken. Med barnets alder begynder man som regel og få en idé om, hvilke mærker som passer godt til barnet. Så kan man efterhånden bestille hjem fra nettet eller købe uden barnet. Man kan også bestille forskellige modeller hjem og sende dem tilbage, som man ikke ønsker. Mange webshops har efterhånden gratis retur og så er dette en fin mulighed.

Derudover er varme, vandtæthed og åndbarhed, elmentært for valg af flyverdragt. Som oftest kan man tjekke alle disse parametre på mærkerne i overtøjet. Bliver det for teknisk så spørg om hjælp i butikken eller hos den webshop du gerne vil bestille tøjet hos.

En anden faktor ved flyverdragt køb kan være pris. Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen. Det kan også være en både økonomisk og bæredygtig idé, at købe en brugt flyverdragt. Det eneste du skal sørge for er, at der ingen huller er i flyverdragten. Og selvfølgelig skal den passe dit barn godt.

Det er vigtigt at flyverdragten passer barnet godt. Den må ikke være for lille, da dette hæmmer barnets bevægelsesfrihed. Og den må ikke være for stor, af samme grund. Men også fordi at risikoen for, at barnet bliver våd, og dermed kold, øges. Når barnet er iført flyverdragten skal man helst kunne tage en håndfuld løs stof ved skridtet. Derved skulle bevægelsesfriheden være sikret.
Man skal ikke lave opsmøg på ærmer eller ben, da der så trænger vand ind i flyverdragtens inderfoer. I så fald er flyverdragten for stor.
Det kan være fristende, at købe den lidt for stor, således at den kan bruges hele sæsoner eller måske endda to. Dette vil jeg dog ikke anbefale og anbefaler hellere, at man køber to brugte i stedet.

Er man helt på bar bund, så bliver der hvert år lavet gode og brugbare tests af mange forskellige flyverdragter. En af årets vindere er Reima. Modellen hedder Stavanger og kan findes lige her.

Hvad gør vi selv?

Vigga er nået en alder, hvor hun ikke længere bruger flyverdragt. Hun bruger todelt nu og det fungerer rigtig godt. Vejret har indtil videre været så mildt, at hun stort set ikke har brugt hverken overtræksbukser eller vinterstøvler endnu. Vinterstøvlen er dog så småt begyndt, at bliver taget frem. Nu hvor hun går i 1. klasse, så er de ikke så meget ude eller på tur længere. Det er mest i frikvartererne og der føler hun endnu ikke behov for, at bruge overtræksbukser. Jeg synes også det er vigtigt, til en hvis grad, at man, i en tidlig alder, lytter til barnets ønsker omkring kropstemperatur. Det er vigtigt at de lære, at mærke sig selv og de får hurtigt en mening om, hvor meget tøj de kan holde ud at have på. Vigga er et varmt barn og har altid været det. Hun har aldrig kunne holde ud, at have uld på uld og så flyverdragt på. Det havde jeg heller ikke selv brudt mig om. Så husk at lyt til børnene – de har faktisk styr på det 🙂

 

Hvornår skal mit barn have flyverdragt på?

5 juleforstillinger for børn 2018

Julen står for døren og december måned er, i sandhed, børnenes fest. Ventetiden kan være lang for de yngste, så hvad kan man finde på? Vi har en virkelig dejlig tradition med, at tage i teateret og se en juleforstilling. Intet kan skabe julestemning, som teateret og så er det en dejlig og hyggelig oplevelse at få med sin familie.

Mange er i tvivl om, om børnene kan koncentrere sig så længe – men bare rolig – det kan de sagtens. Teateret er magisk, fortryllende, nærværende og indlevende. Børnene elsker det og bliver hurtigt opslugt af det univers, som de fantastiske skuespiller skaber på scenen. Det samme bliver de voksne og man kommer ud med en følelse af, at have fået en skøn oplevelse.

Hvad skal vi tage ind og se? Der er masser af muligheder. I København ligger mange fantastiske børneteatre og de har hver deres gode bud på en juleforstilling. For at børnene skal få mest ud af det er det dog altid en god idé, at følge den anbefalede aldersgrænse.

Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad vi skal se i år. Der er mange gode bud og umiddelbart tror jeg at den falder på “de underjordiske”. Vi har tidligere set flere teaterstykker med Raghnild Kaasgaard og hun er fuldstændig fantastisk!

5 juleforstillinger for børn 2018:

Når du ser et stjerneskud

Hvor? Anemonen

Hvornår? 20. november – 23. december

Alder? 4-12 år

Find billetter her.

5 juleforstillinger for børn 2018

Julekortet

Hvor? Tivoli, glassalen

Hvornår? 25. november – 16. december

Alder? Fra 5 år

Find biletter her.

5 juleforstillinger for børn 2018

De underjordiske

Hvor? Riddersalen

Hvornår? 20. november – 22. december

Alder? Fra 6 år

Find billetterher.

5 juleforstillinger for børn 2018

Folk og røvere i Kardemommeby

Hvor? Bellevue teateret

Hvornår? 8. november – 22. december

Alder? Fra 3 år

Find billetterher.

5 juleforstillinger for børn 2018

Nisselist og Troldefis

Hvor? Zangenbergs teater

Hvornår? 26. nov – 9. december

Alder? 4-10 år

Find billetter her.

5 juleforstillinger for børn 2018

Sikke mange klokken slår

Hvor? Teateret Zeppelin

Hvornår? 28. november – 2. december

Alder? 3-9 år

Find biletter her.